In deze blogpost maken we een spannende reis door Duitsland, Nederland, Frankrijk en België om te ontdekken hoe deze landen Halloween op hun eigen manier vieren en welke leuke activiteiten je kunt plannen tijdens dit huiverige seizoen.
Duitsland: het land van de pompoenfestivals
In Duitsland is er Walpurgisnacht, die plaatsvindt op 30 april. Tijdens deze nacht ontsteken mensen vreugdevuren en dragen ze kostuums om heksen af te weren. Bovendien heeft Duitsland de traditie van het pompoensnijden omarmd, met pompoenfestivals en wedstrijden die in oktober door het hele land worden gehouden. De stad Ludwigsburg is vooral beroemd om zijn indrukwekkende pompoententoonstellingen, die bezoekers van heinde en verre aantrekken.
Het Ludwigsburg pompoenfestival wordt niet direct met Halloween geassocieerd, maar legt wel de nadruk op het vieren van de herfst. Als je echter op zoek bent naar enorme winterpompoenen en een breed scala aan pompoenthema-evenementen, dan kan je dit feest niet missen. Het festival in de buurt van Stuttgart is de grootste pompoententoonstelling ter wereld, met demonstraties pompoensnijden en een heerlijke selectie seizoensgerechten. Het festival loopt meestal van eind augustus tot begin december.
Pretparken in Duitsland, zoals Europapark, vieren tussen oktober en november speciale Halloween-evenementen. In deze periode worden de parken op griezelige wijze omgetoverd en neemt elke attractie een eigen, spookachtig thema aan.
Nederland: Sint Maarten
In Nederland wordt Halloween alsmaar meer gevierd. Echter deelt deze dag nog steeds zijn plek met een andere, veel oudere feestdag: Sint Maarten. Op 11 november gaan Kinderen van deur tot deur met lampionnen, zingen liedjes en vragen om snoep.
Zoals de meeste Nederlanders weten, is dit een katholiek feest dat zijn oorsprong vond in het verhaal van Sint Martinus, de soldaat die zijn mantel doormidden sneed voor een arme man in de kou. Na zijn dood is er een feest ten ere van Sint Martinus ontstaan waarin arme mensen en bedelaars op 11 november langs de deuren trokken om te zingen voor wat eten. Ook is het feest een teken van de overgang. Het was vroeger het laatste oogstfeest voordat mensen weer zuinig moesten gaan doen tijdens de wintermaanden. In Nederland wordt dit feest al eeuwenlang gevierd. Gewoonlijk begint de dag met een mis en tot het begin van de 20e eeuw stond het nog bekend als het "bedelaarsfeestdag".
In de moderne tijd heeft Sint-Maarten iets van zijn vroegere populariteit verloren en veel gezinnen nemen niet langer deel aan de viering. Toch is het feest nog steeds belangrijk in bepaalde delen van Nederland, vooral in de provincies Limburg en Noord-Holland.
Halloween, daarentegen, groeit elke jaar enorm in populariteit, met veel jongeren die eng verkleed een avondje uitgaan en families die griezelige feestjes organiseren. Ook is trick-or-treat overgewaaid, wat toch weer best wel veel op de Sint Maarten traditie lijkt.
In Limburg ondergaat het openluchtmuseum Bokrijk een griezelige transformatie tijdens Halloween. Het schilderachtige museumpark met oude Vlaamse gebouwen, is her decor voor vele spookverhalen, duistere rituelen en spannende activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden.
Het Nationaal Park Hoge Kempen is een adembenemend natuurreservaat dat bekend staat om zijn uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en typische Friese landschappen. Tijdens Halloween organiseert het park een uniek evenement: de Halloweenwandeling, waarbij deelnemers worden meegenomen op een spannende expeditie door een mysterieus landschap met donkere paden. Deze Halloweenwandeling is een huiveringwekkende combinatie van angstaanjagende bossen, mysterieuze gedaanten, en gruwelverhalen.
Ook veel vakantieparken organiseren tegenwoordig Halloweenactiviteiten voor jonge families met kinderen. Denk aan gezellige Halloween workshops, schminken en spooktochten. Het animatieteam van Parc Maasresidence Thorn gaat bijvoorbeeld elk jaar helemaal op in de Halloweenviering!
Frankrijk: La Toussaint en La Fête d'Halloween
Frankrijk combineert zijn eigen tradities met Halloweenfestiviteiten. Op 1 november vieren de Fransen La Toussaint, of Allerheiligen, door begraafplaatsen te bezoeken en hun overleden dierbaren te eren. Halloween, of La Fête d'Halloween, wordt ook onder jongeren populairder, met steeds meer verkleedpartijen en trick-or-treating.
In het verleden werd 1 november erkend als Samhain, ofwel het "Keltische Nieuwjaar". Deze heidense viering gaven met een week van feestelijkheden het begin van het jaar en het begin van het donkere seizoen aan.
De eerste vermelding van Toussaint, of Allerheiligen, op 1 november kan worden toegeschreven aan paus Gregorius III. Het was echter paus Gregorius IV die in 835 een officieel decreet uitvaardigde dat alle Christenen verplichtte om Toussaint op 1 november te vieren.
De invoering van Halloween nam in Frankrijk in de jaren 90 opeens heel hard toe toen het kwam overwaaien uit Amerika. Om in de griezelige sfeer van Halloween te komen, zijn de catacomben van Parijs zeker een gillend-enge aanrader. Misschien zijn ze iets te eng voor gezinnen met jonge kinderen, maar voor volwassenen zijn ze boeiend, indrukwekkend… en ja ook nog steeds best wel eng!
Voor gezinnen in Frankrijk is een fantastische suggestie om Disneyland te bezoeken. Het park kondigde onlangs op zijn sociale media aan dat het Disney Halloween Festival een comeback zal maken van 1 oktober tot 5 november 2023. Dit betekent dat de echte Disney Halloween Lovers de kans krijgen om te genieten van The Mischief Makers, Villainous Masters en Mysterious Hosts, die de taak op zich hebben genomen om het griezeligste en gezelligste Halloweenfeest ooit te creëren.
België: Halloween met een griezelig tintje
In België vindt Halloween elk jaar plaats op 31 oktober. Hoewel het geen officiële feestdag is, is het een feestelijke en gezellige gebeurtenis die voorafgaat aan de meer plechtige Allerheiligen en Allerzielen in het begin van november.
Maar Halloween heeft aan populariteit gewonnen, vooral onder jongeren. De historische gebouwen en donkere bossen van het land vormen de perfecte achtergrond voor allerlei griezelige capriolen.
Tijdens de maand oktober ondergaat het pittoreske Gent bijvoorbeeld een betoverende en griezelige transformatie en verandert het in een Halloweenwonderland.
Het Halloweenfestival van Gent biedt heeft altijd een hele reeks huiveringwekkende activiteiten, waaronder spookwandelingen en enge verkleedparades die geschikt zijn voor zowel kinderen als volwassenen. De prachtige middeleeuwse architectuur van de stad versterkt de algehele mystiek van de ervaring. Het is ook zeker een aanrader om in deze tijd van het jaar het mysterieuze en betoverende middeleeuwse Gravensteen Kasteel in Gent te bezoeken.
Maak een spannende boswandeling en kom oog in oog te staan met spoken, heksen en andere raadselachtige wezens. De Halloweenfestiviteiten in Bokrijk staan garant voor een dag vol gezinsvriendelijke spanning en sensatie!
De Grotten van Han bieden ook een spookachtige en onvergetelijke Halloween-ervaring. Waag bij het vallen van de avond een ontdekkingstocht door het mysterieuze, ondergrondse doolhof te maken en ontdek wat “Hanlloween" is. De donkerste hoekjes van onzer aardbol worden dan ontdekt… wie weet wat zich daar allemaal verschuilt... Genesteld in het hart van de Ardennen, staat dit Halloween evenement garant voor een betoverend avontuur geschikt voor bezoekers van alle leeftijden.
Als je kiest voor een verblijf in vakantiepark Vallée les Etoiles, dan kan je zelf kiezen tussen welk van de bovenstaande Halloweenfeesten jij gaat ontdekken. Ook heeft het park zelf nog een aantal huiveringwekkende Halloweenverassingen in petto!
Conclusie
Door heel Europa heen is Halloween een soort mengelmoes geworden van oude tradities en de typische, Amerikaanse viering. Hoewel de gebruiken van land tot land kunnen verschillen, is de geest van plezier en saamhorigheid universeel. Of het nu gaat om het afweren van heksen in Duitsland, zingen voor snoep in Nederland of een eerbetoon aan de overledenen in Frankrijk, er is in elk land meer dan genoeg te beleven!
Dus als je van plan bent om Halloween als nooit tevoren te beleven, overweeg dan een griezeltocht door het hart van Europa en ontdek hoe elk land zijn eigen draai geeft aan deze geliefde feestdag.
Nog een aantal tips om het meeste uit je Halloweenfeest te halen:
- Plan vooruit: Kijk van tevoren al welke Halloween feesten waar plaatsvinden. Controleer of er speciale festivals, optochten of evenementen zijn tijdens je verblijf en boek als het nodig is alvast een ticket.
- Lokale keuken: proef de lokale herfstgerechten en lekkernijen! Elk land heeft tijdens Halloween interessante maaltijden, toetjes en tussendoortjes. Geniet in Duitsland bijvoorbeeld van allerlei verschillende pompoensnacks of in België van chocolade met kruidige vullingen.
- Ervaar de lokale tradities: dompel jezelf onder in de lokale tradities. Als je in Duitsland bent, mag je de Walpurgisnacht niet missen. Breng in Frankrijk een bezoek aan een plaatselijke begraafplaats tijdens La Toussaint. Zo hou je de oude tradities van het land in stand!
- Respecteer de plaatselijke gebruiken: vergeet niet dat deze nacht in elk land anders wordt gevierd. Heb respect voor de lokale tradities en gebruiken, zelfs als die verschillen van wat je zelf gewend bent.